O podnikání

Cílené útoky, deepfakes, hacktivismus. Útoků na IT bude víc. Jaká jsou rizika?

23. 2. 2023

 

Ještě nedávno to byla tak trochu střelba do vzduchu – i útočníci v kyberprostoru z velké části zkrátka zkoušeli, co jim projde, a pálili náhodně. To se ale razantně mění. Podle expertů ve společnosti Aricoma, lídra mimo jiné i v oblasti kybernetické bezpečnosti, v současnosti výrazně přibývá cílených ataků, které jsou mnohem sofistikovanější. Trendem je kombinace nejrůznějších typů agresivních útoků stále diferencovanějších zločineckých skupin. Hackeři, kteří dnes mají k dispozici špičkové technologie včetně umělé inteligence, zároveň zdokonalují metody, jak dostat svoje oběti pod co největší tlak.

28 hodin v Malmö. Jak vypadá „hackovací“ jízda?

6. 2. 2023

 

Potká se Švédka, Slovák a Češka v hotelovém lobby. A není to začátek dobré anekdoty, ale start osmadvacetihodinové jízdy plné dat, pokreslených flipchartů, otevřených notebooků, rychlého vývoje aplikací, intenzivních týmových porad. Ale také ping-pongu, stolního fotbálku, piva, vína a zrychleného odpočinku. Vítejte na hackatonu, který v jihošvédském Malmö pořádá společnost Stratiteq. A protože od září 2021 patří do skupiny ARICOMA Group, dorazila do Švédska také početná skupinka Čechů a Slováků. 

Vyhýbáme se mikromanagementu. I díky tomu dobří lidé neodchází

19. 1. 2023

 

Od samého začátku jsme se snažili poskytovat a pěstovat pozitivní a přátelskou atmosféru. To vám sice řekne každá společnost, ale my skutečně neustále pátráme po zpětné vazbě. Zajímá nás, jak se členové našeho týmu cítí v práci, co se jim líbí a co by chtěli změnit. Zároveň chceme být ve všech oblastech našeho podnikání mimořádně transparentní. Zaměstnanci znají naše cíle, vize, chystané organizační změny i finanční výsledky. Nehrajeme si na role, jde nám primárně o dobré vztahy v rámci našich týmů a společnou práci k dosažení úspěchu. A stejně se snažíme chovat také k partnerům. Investujeme proaktivně do projektů a máme nápady, kam je posouvat. V krátkodobém i dlouhodobém horizontu. Takto obyčejně zní firemní přesvědčení Piotra Banaszczyka, generálního ředitele společnosti Clearcode, která se v lednu 2022 oficiálně stala součástí Aricoma Group. 

Sameš o deglobalizaci: Byznys v Evropě dává evropským firmám znovu smysl

18. 1. 2023

 

Doba není a nebude jednoduchá, ale těm, kdo mají dobře nakročeno a jsou si jistí svým produktem, by měla přát i ona. S takovou nadějí hledí nejen do nového roku šéf největšího IT holdingu ve střední Evropě Milan Sameš. V souvislosti s pandemií covidu-19 a ruským útokem na Ukrajinu sleduje částečný odklon od globalizačních tendencí a doufá, že právě Aricoma z toho bude těžit. V jakém přesně smyslu? 

Systém včasného varování dává důležitý náskok

24. 11. 2022

 

Zranitelnost je jako díra v plotě. Je to cesta do infrastruktury organizace, místo, jímž může útočník nepozorovaně vniknout do systému. Čím dříve je zranitelnost odhalena a odstraněna, tím menší je pravděpodobnost fatálních následků případného útoku. Každá prodleva může pro firmu znamenat existenční hrozbu. Zákazníkům Cyber Defense Centra Aricomy pomáhá s odhalováním zranitelností systém včasného varování.

Red Teaming operations aneb povolení krást, lhát a podvádět

24. 11. 2022

 

Jakkoli na Západě už je považovaná za standard, v České republice patří služba Red Teaming Operations stále ještě k těm méně běžným. Jedná se o komplexní způsob testování, které dokáže věrně simulovat nebezpečné útoky nejen na technologie a procesy ve firmě, ale i na její zaměstnance a fyzické prostředí. A to za pomoci dost nestandardních metod. Jakkoli na Západě už je považovaná za standard, v České republice patří služba Red Teaming Operations stále ještě k těm méně běžným. Jedná se o komplexní způsob testování, které dokáže věrně simulovat nebezpečné útoky nejen na technologie a procesy ve firmě, ale i na její zaměstnance a fyzické prostředí. A to za pomoci dost nestandardních metod. 

1 2