O technologiích

Sčítání lidu je akce desetiletí. Logistická i technologická

27. 12. 2022

 

Vzpomínáte ještě na jarní Sčítání lidu v roce 2021? Pravděpodobně ano, není moc větších logistických akcí, které by stát organizoval. Během krátké doby je třeba si doslova sáhnout na každého občana České republiky. Jak obrovský kolos je pro to třeba dát do pohybu, popisují slova Karla Janečka, project managera ve společnosti Aricoma, který měl na starost projekt technologické podpory pro fyzickou část sčítání.

Kdyby naše systémy nefungovaly, lidé vyjdou do ulic

19. 12. 2022

 

Na jaře roku 2021 se k Aricomě přidala společnost KOMIX, která tři desítky let patřila k tomu vůbec nejlepšímu na tuzemském IT trhu. Dnes její experti tvoří obchodní jednotku (business unit, BU) Aricomy nazvanou přiléhavě Digital. Zaměřují se výhradně na vývoj zakázkového softwaru – pro stát, Evropskou unii, ministerstva, ale taky pro Škoda Auto, Nestlé nebo Porsche ČR. „Naše systémy nejsou vidět na první pohled, přesto je v nich každý Čech,“ říká Tomáš Rutrle, ředitel BU Digital. „A kdyby spadly, lidé by vyšli do ulic, protože řeší opravdu zásadní věci,“ dodává s úsměvem člověk, který ve volném čase rád létá.

Systém včasného varování dává důležitý náskok

24. 11. 2022

 

Zranitelnost je jako díra v plotě. Je to cesta do infrastruktury organizace, místo, jímž může útočník nepozorovaně vniknout do systému. Čím dříve je zranitelnost odhalena a odstraněna, tím menší je pravděpodobnost fatálních následků případného útoku. Každá prodleva může pro firmu znamenat existenční hrozbu. Zákazníkům Cyber Defense Centra Aricomy pomáhá s odhalováním zranitelností systém včasného varování.

Red Teaming operations aneb povolení krást, lhát a podvádět

24. 11. 2022

 

Jakkoli na Západě už je považovaná za standard, v České republice patří služba Red Teaming Operations stále ještě k těm méně běžným. Jedná se o komplexní způsob testování, které dokáže věrně simulovat nebezpečné útoky nejen na technologie a procesy ve firmě, ale i na její zaměstnance a fyzické prostředí. A to za pomoci dost nestandardních metod. Jakkoli na Západě už je považovaná za standard, v České republice patří služba Red Teaming Operations stále ještě k těm méně běžným. Jedná se o komplexní způsob testování, které dokáže věrně simulovat nebezpečné útoky nejen na technologie a procesy ve firmě, ale i na její zaměstnance a fyzické prostředí. A to za pomoci dost nestandardních metod. 

1 2 3