Seznam článků

Cíl Post Bellum: Dát lidem místo k rozhovoru o moderních dějinách

28. 11. 2022

 

Témeř 13 tisíc pamětníků, skoro sto tisíc fotografií a přes 40 tisíc audio a video klipů. To všechno lze najít v databázi projektu Paměť národa organizace Post Bellum, která od roku 2001 mapuje významné osudy spjaté s moderními českými dějinami. Snaží se sesbírat je, dokud jsou pamětníci naživu, a zároveň jimi obohatit výuku moderní historie, ke které minimálně v začátcích projektu na školách příliš nedocházelo. Dnes už je to podle zakladatele projektu, novináře Mikuláše Kroupy jinak, a proto je na čase dát doteď hlavně online projektu fyzický, „kamenný“ prostor. Týmy spolupracovníků Post Bellum dnes fungují v osmi krajských městech a pořádají zároveň různé akce pro veřejnost. Dnes už se s nimi mohou lidé ztotžňovat v Pardubicích, další taková místa by měla vzniknout v Brně a Olomouci. 

Systém včasného varování dává důležitý náskok

24. 11. 2022

 

Zranitelnost je jako díra v plotě. Je to cesta do infrastruktury organizace, místo, jímž může útočník nepozorovaně vniknout do systému. Čím dříve je zranitelnost odhalena a odstraněna, tím menší je pravděpodobnost fatálních následků případného útoku. Každá prodleva může pro firmu znamenat existenční hrozbu. Zákazníkům Cyber Defense Centra Aricomy pomáhá s odhalováním zranitelností systém včasného varování.

Red Teaming operations aneb povolení krást, lhát a podvádět

24. 11. 2022

 

Jakkoli na Západě už je považovaná za standard, v České republice patří služba Red Teaming Operations stále ještě k těm méně běžným. Jedná se o komplexní způsob testování, které dokáže věrně simulovat nebezpečné útoky nejen na technologie a procesy ve firmě, ale i na její zaměstnance a fyzické prostředí. A to za pomoci dost nestandardních metod. Jakkoli na Západě už je považovaná za standard, v České republice patří služba Red Teaming Operations stále ještě k těm méně běžným. Jedná se o komplexní způsob testování, které dokáže věrně simulovat nebezpečné útoky nejen na technologie a procesy ve firmě, ale i na její zaměstnance a fyzické prostředí. A to za pomoci dost nestandardních metod. 

1 2 3 4