Zajímaví lidé

Proč Češi investují do start-upů v Izraeli? V řadě věcí jsou o deset let dál

19. 4. 2023

 

Na světě je jen jedna země, která se rozhodla platit vlastní profesionální cyklistický tým, aby jí dělal cílenou reklamu na jedné z nejsledovanějších sportovních akcí planety. Ale Izrael dobře věděl, co dělá. Protože sousloví „Israel Start-up Nation“, pod kterým tým na Tour de France od roku 2020 jezdí, dokázalo vypálit do paměti fanoušků ze 190 zemí světa jednoduchou asociaci: Izrael rovná se start-up.

Nabízím mimořádné byznysové dobrodružství. Přesto hledám lidi těžko

3. 4. 2023

 

Když na začátku letošního roku britská komise definitivně stvrdila, že skupina KKCG smí převzít provozovatele britské národní loterie – tradiční společnost v tradičně mimořádně konzervativní zemi – jako by se pomyslně definitivně potvrdilo také to, že český byznys už se dokázal vymanit ze škatulky rozvíjející se ekonomiky z Východu a může rozehrávat vyrovnané partie s těmi nejlepšími na evropské či globální scéně.

V Bruselu už se na nás dívají jinak

14. 3. 2023

 

V polovině roku 2021 společnost Aricoma, tehdy ještě pod hlavičkou jedné ze svých částí AUTOCONT, oznámila, že uspěla ve výběrovém řízení pro Evropskou komisi a stane se dodavatelem technologií i konzultačních služeb pro datová centra ve více než v padesáti evropských institucích – včetně například Evropského parlamentu, Europolu, Frontexu, Evropského soudního dvora nebo samotné Evropské komise. Všechno v celkovém objemu vyšších desítek milionů eur v průběhu čtyř let. Už řečí čísel to zní jako mimořádný příběh, ale story v pozadí je ještě o kus zajímavější. Čekejte lockdown, uzavřené hranice, čipový hladomor, nedůvěru k Čechům, bruselské zákulisí a také obyčejnou touhu to zkusit. Velmi otevřeně vypráví Jaromír Babinec, ředitel Aricomy pro fúze, akvizice a strategii.

Digitální transformaci nezajistí firmy nebo technologie. Musí o ni stát občané

6. 2. 2023

 

Možná už vám to ani nedochází, ale covidová pandemie pomohla zdomácnět řadě technologických řešení. Online videohovory, možnost spravovat soubory kolektivně na dálku a spousta dalších specifických pomůcek pro různé obory. Kam ale pokrok jako by vůbec neodrazil, je státní správa. O digitální transformaci se pořád víc mluví, než kolik se toho děje. Čím to? Právě nad tím se v rozhovoru zamýšlí Milan Sameš, CEO největšího IT hráče na tuzemském trhu Aricoma Group. Digitální transformace je totiž podle něj jen důsledek. Jako první musí dojít na velké legislativní změny a posun v tom, jak přemýšlíme.

28 hodin v Malmö. Jak vypadá „hackovací“ jízda?

6. 2. 2023

 

Potká se Švédka, Slovák a Češka v hotelovém lobby. A není to začátek dobré anekdoty, ale start osmadvacetihodinové jízdy plné dat, pokreslených flipchartů, otevřených notebooků, rychlého vývoje aplikací, intenzivních týmových porad. Ale také ping-pongu, stolního fotbálku, piva, vína a zrychleného odpočinku. Vítejte na hackatonu, který v jihošvédském Malmö pořádá společnost Stratiteq. A protože od září 2021 patří do skupiny ARICOMA Group, dorazila do Švédska také početná skupinka Čechů a Slováků. 

Vyhýbáme se mikromanagementu. I díky tomu dobří lidé neodchází

19. 1. 2023

 

Od samého začátku jsme se snažili poskytovat a pěstovat pozitivní a přátelskou atmosféru. To vám sice řekne každá společnost, ale my skutečně neustále pátráme po zpětné vazbě. Zajímá nás, jak se členové našeho týmu cítí v práci, co se jim líbí a co by chtěli změnit. Zároveň chceme být ve všech oblastech našeho podnikání mimořádně transparentní. Zaměstnanci znají naše cíle, vize, chystané organizační změny i finanční výsledky. Nehrajeme si na role, jde nám primárně o dobré vztahy v rámci našich týmů a společnou práci k dosažení úspěchu. A stejně se snažíme chovat také k partnerům. Investujeme proaktivně do projektů a máme nápady, kam je posouvat. V krátkodobém i dlouhodobém horizontu. Takto obyčejně zní firemní přesvědčení Piotra Banaszczyka, generálního ředitele společnosti Clearcode, která se v lednu 2022 oficiálně stala součástí Aricoma Group. 

Sameš o deglobalizaci: Byznys v Evropě dává evropským firmám znovu smysl

18. 1. 2023

 

Doba není a nebude jednoduchá, ale těm, kdo mají dobře nakročeno a jsou si jistí svým produktem, by měla přát i ona. S takovou nadějí hledí nejen do nového roku šéf největšího IT holdingu ve střední Evropě Milan Sameš. V souvislosti s pandemií covidu-19 a ruským útokem na Ukrajinu sleduje částečný odklon od globalizačních tendencí a doufá, že právě Aricoma z toho bude těžit. V jakém přesně smyslu? 

Kdyby naše systémy nefungovaly, lidé vyjdou do ulic

19. 12. 2022

 

Na jaře roku 2021 se k Aricomě přidala společnost KOMIX, která tři desítky let patřila k tomu vůbec nejlepšímu na tuzemském IT trhu. Dnes její experti tvoří obchodní jednotku (business unit, BU) Aricomy nazvanou přiléhavě Digital. Zaměřují se výhradně na vývoj zakázkového softwaru – pro stát, Evropskou unii, ministerstva, ale taky pro Škoda Auto, Nestlé nebo Porsche ČR. „Naše systémy nejsou vidět na první pohled, přesto je v nich každý Čech,“ říká Tomáš Rutrle, ředitel BU Digital. „A kdyby spadly, lidé by vyšli do ulic, protože řeší opravdu zásadní věci,“ dodává s úsměvem člověk, který ve volném čase rád létá.

1 2